Musolla yang dianak tirikan

~Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang~

Assalamualaikum w.b.t

Berjalan-jalan di Sogo, sebuah shopping complex yang berada di sekitar Kuala Lumpur selepas waktu bekerja adalah sesuatu yang agak memenatkan. Ada satu je tempat untuk merehatkan rohani dan jiwa yang meronta-ronta mahu pulang.. itulah surau. Rehat di dalam solat, tenang!

Tapi..

tapi..

tapi,

selalu je surau tempat Muslim beribadah ni di anak tirikan.

Mengapa?

Senang kata beginilah..

“Shopping complex punya lah besar, ada ke surau ni die letak kat tempat parking.. kecil pula tu.. huhu.”

Saya pergi ke banyak tempat, hotel2 mahupun shopping complex kebelakangan ini. Sering melihat hotel2 yang besar, tempat membeli belah yang besar.. tetapi bukan pada musolla nya.. Kesal dan sedih seringkali saya rasakan.

“Dah lah xde signage, susah nak cari.. kecik pula tu..” Keluh seorang sahabat.

Apapun, itu realiti. Saya tahu, kalian juga merasakan perkara yang sama.

Kenapa ya terjadi seperti itu?

Bukankah, Malaysia ini dikatakan sebagai ‘Negara Islam’? Hanya pada namakah?

Itulah,

Bila mana tampuk kepimpinan dipegang oleh mereka yang tidak memahami Islam, masjid2 jadi perhiasan.. surau ditempat2 umum pula dipinggirkan, dianaktirikan..

“Rasanya kedai-kedai makan, kedai2 baju yang ada kat dalam ni pun lagi besar.. Buatlah surau ni besar sikit..”

Bawa Allah ke mana2 bersama. Walaupun di shopping complex..

Renung2kan..

p/s: selamat menyambut Ramadhan Kareem semua. Semoga mendapat keberkatan dan kemanisan iman.πŸ™‚

salam kasih.πŸ™‚

4 thoughts on “Musolla yang dianak tirikan

  1. Assalamualaikum…. Betul kata Ziha, memang begitu la selalunya… terpaksa bertanya kepada pekerja di kedai namun ada kalanya lebih menyedihkan kerana mereka pun tak tahu dan tidak pernah menziarahi surau2 tersebut…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: