One Eight Nine : 18 9 !

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum w.b.t.

Apa khabar sahabat2 pembaca sekalian? Harapnya sihat dan sejahtera belaka dalam bulan Ramadhan yang mulia.. Malam ni dah masuk hari yang ke 18 berpuasa.. Sebab tu tajuk di atas bernilai angka 18 9.. Hari yang ke 18, bulan yang ke 9 iaitu Ramadhan, tahun yang ke 1433.. Sedar tak sedar, Ramadhan sudah tidak jauh mahu meninggalkan kita..ย 

Jadi, bagaimana performance kita?

Meningkat? atau..

Menurun?ย 

Tepuk dada tanyalah iman.๐Ÿ˜‰

Apapun, jadilah hamba Rabbani yang bertuhankan Allah.. Bukan hamba Ramadhan yang bertuhankan semata-mata bulan.ย 

Sebab apa?

Sebab, ramai yang meninggalkan ibadahnya bersama-sama bulan Ramadhan yang hilang.

Ramai yang lupa menjaga keistiqamahan ibadahnya, seolah-olah tidak mendapat sedikit pun rasa taqwa.

Ramai yang meninggalkan Ramadhan dengan keronokan beraya semata-mata, bukan dengan hati yang penuh dengan nur kasih cahaya-Nya..

Mungkin, begitu juga saya.ย 

ย 

Ada empat sunnah yang Rasulullah s.a.w ajarkan kepada kita semasa bulan Ramadhan. Selalu kita lupa, atau kita sebenarnya tak tahu. Takpe, harini saya kongsikan dengan anda semua. Semoga mendapat manfaat. InsyaAllah

Dalam sebuah hadits yang diriwayatkan olehย Sayyidina Salman r.a, ada 4ย perkara yang dianjurkan untuk diamalkan di dalam bulan Ramadhan:

ูˆูŽุงุณู’ุชูŽูƒู’ุซูุฑููˆุง ูููŠู‡ู ู…ูู†ู’ ุฃูŽุฑู’ุจูŽุนู ุฎูุตูŽุงู„ู: ุฎูŽุตู’ู„ูŽุชูŽูŠู’ู†ู ุชูุฑู’ุถููˆู†ูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ุฑูŽุจูŽู‘ูƒูู…ู’ุŒ ูˆูŽุฎูŽุตู’ู„ูŽุชูŽูŠู’ู†ู ู„ูŽุง ุบูู†ู‹ู‰ ุจููƒูู…ู’ ุนูŽู†ู’ู‡ูู…ูŽุงุŒ ููŽุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุงู„ู’ุฎูŽุตู’ู„ูŽุชูŽุงู†ู ุงู„ู„ูŽู‘ุชูŽุงู†ู ุชูุฑู’ุถููˆู†ูŽ ุจูู‡ูู…ูŽุง ุฑูŽุจูŽู‘ูƒูู…ู’: ููŽุดูŽู‡ูŽุงุฏูŽุฉู ุฃูŽู†ู’ ู„ูŽุง ุฅูู„ูŽู‡ูŽ ุฅูู„ูŽู‘ุง ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูุŒ ูˆูŽุชูŽุณู’ุชูŽุบู’ููุฑููˆู†ูŽู‡ูุŒ ูˆูŽุฃูŽู…ูŽู‘ุง ุงู„ู„ูŽู‘ุชูŽุงู†ู ู„ูŽุง ุบูู†ู‹ู‰ ุจููƒูู…ู’ ุนูŽู†ู’ู‡ู…ูŽุง : ููŽุชูุณู’ุฃูŽู„ููˆู†ูŽ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ ุงู„ู’ุฌูŽู†ูŽู‘ุฉูŽุŒ ูˆูŽุชูŽุนููˆุฐููˆู†ูŽ ุจูู‡ู ู…ูู†ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุฑู

Ertinya: Dan perbanyaklah padanya daripada empat hal (perkara), yang dua hal adalah keredhaan Tuhanmu dan yang dua lainnya adalah tiada kemampuan kalian mendapatkannya (Allah yang memiliki). Dua hal yang pertama adalah syahadat bahwa tiada Tuhan selain Allah (ู„ุง ุงู„ู‡ ุฅู„ุง ุงู„ู„ู‡), dan yang kedua adalah kalian beristighfar kepadaNya. Dan dua hal yang bukan milik kalian adalah mintalah syurga dan berlindunglah padaNya daripada api neraka. (Hadits riwayat Ibn Khuzaimah didalam Shahihnya; al-Baihaqi didalam Syuโ€™abul Iman dan Fadhail al-Auqaat; Ibn Abi Dunya di dalam kitab Fadhail Syahr Ramadhan;Ibn Syahin di dalam kitab Fadhail Syahr Ramadhan, Ibn Hibban;al-Hafidz Ibn Hajar al-Asqalani di dalam al-Mathalibul โ€˜Aliyah, kitab puasa, bab kelebihan bulan Ramadhan.

Ringkasnya, ada empat perkara iaitu:

1. Banyakkan berzikir dengan kalimah ‘La ila ha illa Allah’ kerana zikir ini yang paling berat timbangannya

2. Banyakkan istighfar kerana itulah kalimah taubat

3. Mohon syurga

4. Mohon pelepasan api neraka

Empat perkara yang nampak mudah, tapi sukar untuk istiqamah. Bagi yang belum sempat amalkan, jom ramai2 kita mula dari sekarang.๐Ÿ™‚

Oh ye, puasa tu biar molek deh. Jangan puasa main2, setakat menahan lapar dan dahaga je. Pastikan ada perkara yang lebih bernilai kita perolehi dalam bulan Ramadhan iaitu taqwa.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

โ€œBerapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga.โ€

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya bahawa Nabi s.a.w. bersabda: โ€œSesiapa yang tidak meninggalkan percakapan bohong dan berkelakuan buruk sedangkan ia berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah selain dari lapar dan dahaga sahaja yang didapatinya.โ€ (Riwayat Bukhari)

Boleh referย siniย danย siniย untuk lebih tahu dan faham tentang puasa dan ramadhan.๐Ÿ™‚

Mulianyaย Ramadhan kerana al-Quran, bukan kerana puasa.

Ramadhan bulan al-Quran, jadi mari sama2 perbanyakkan banyakkan membaca al-Quran dan kemudian istiqamah. Bukan al-Quran je, malah ibadah2 yang lain juga.ย 

Sebab apa? Rasulullah kata,

Wahai manusia lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yangย paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.ย (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

ย 21st birthday

Credit to wa๐Ÿ™‚ Really appreciate this.

There are something difference i wanna share today. Hari kelahiran saya yang jatuh pada 10 Ramadhan tahun ini. Sejujurnya, terasa besar kasih sayang sahabat2 dan adik2 usrah saya. Benarlah kata-kata Nabi s.a.w.,

‘Sayangilah, maka kamu akan disayangi.’

A final year in UTP, buat kan saya lebih menghargai nikmat-nikmat yang Allah kurniakan di sini. Hikmah penghijrahan saya, hikmah keberadaan saya dalam gerak kerja Islam.. Walau jerih dan perih, terlalu banyak kemudahan dalam kesusahan itu.

Benarlah kata-kata seorang sahabat saya,ย 

‘Hidup dalam gerak kerja Islam ni, x rugi.. untuk diri kita juga, sikit pun kita xrugi malah Allah bg lebih keberkatan dalam hidup kita.’

It’s true! Tak percaya? Ce try..๐Ÿ˜€

Di bawah2 ni, just nak share kenangan manis saya di UTP sem ni.. Oh xlupa juga, saya mensyukuri nikmat Allah yang mempertemukan saya dengan sahabat dunia akhirat saya di suatu tempat barakah.. Siti Mardhiah, you make me feel very appreciated also. Just pray for me k..๐Ÿ™‚

ย 

credit to my beloved rumate๐Ÿ™‚

ย 

Credit to my beloved sisters๐Ÿ™‚

ย 

Thanks for the novel. Actually, saya pernah beli novel ni tapi atas kecuaian sendiri, novel tu tertinggal di RnR.๐Ÿ™‚ certain people knows this.. Terharunya adik2 belikan semula.. complete dengan signature Ustazah Fatimah Syarha lagi. Extra point sebab adik2 beli dengan kasih sayang..๐Ÿ˜‰ Syukran jazilan.

Jazakumullahu khairan jaza.. Terima kasih kepada yang selalu mendoakan. Doakan Allah jadikan saya insan solehah dan berikan yang terbaik untuk dunia akhirat saya. Doa sahabat insyaAllah makbul.

Akhirul kalam untuk post kali,

Thanks Allah because you give the chance untuk dikasihi makhluk-Mu yang bernama manusia. Alhamdulillah, wa syukurillah.

Last sekali, nak share a sweet sajak (boleh kot panggil sajak) dari sahabat saya..๐Ÿ™‚

Assalamualaikum wbt.. buat sahabatku yg sntiasa dlm ingtn n sntiasa drindui.. salam rindu, salam sayang dan salam cinta dr shbtmu~

ni hari ulangthun kelahiranmu~ย 
Selamat ulangtahun kelahiran kuucapkan..

semoga, umurmu diberkati..
semoga, imanmu terpelihara..
semoga hatimu cinta pada Allah dan rasulnya..
semoga, dilapangkan rezeki dgn rezeki yg bnyk dan halal..
semoga, peroleh teman hidup yg soleh lg mnyenangkn hati..
semoga, sentiasa bahagia dan berjaya dunia dan akhirat..
doaku.. semoga mnjadi anak dan wanita solehah, pnyejuk mata dan hati insan2 bernama ibu ayh dan bakal suamimu nanti, i’allah~

merinduimu sgt3~
selamat menyambut ramadhan al-mubarak ^^,
semoga istiqomah

Semoga ukhuwah kita atas dasar aqidah dan sampai syurga.

Percayalah wahai pembaca, kita xkan dapat sahabat2 yang sanggup bersusah payah dengan kita melainkan kita ada dalam perjuangan Islam.๐Ÿ™‚

Salam kasih dari Tronoh!

Really like the picture below.

ย 

Bakal pejuang Islam yang soleh dan muslih.๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: