A nEw PhAsE

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar pembaca sekalian? Moga dalam keadaan yang baik dan paling penting sentiasa tenang dan bahagia, kerana merasakan adanya Allah sentiasa bersama.๐Ÿ˜‰

Dah lama rasanya meninggalkan blog ni bersawang-sawang. Tergerak hati untuk update keadaan diri sendiri. Yang baik ambil sebagai teladan dan pengajaran. Yang buruk jadikan iktibar dan sempadan ye.

Alhamdulillah, melangkah ke fasa baru dalam kehidupan yang seperti roda. Ada masa kita bangkit, ada masa kita jatuh. Ada masa kita gembira, ada masa kita sedih. Tapi anggaplah ia satu proses dalam mematangkan kehidupan kita. Kita nak hidup bahagia di syurga, bukan semata-mata di dunia. Ada orang menganggap keseronokan yang dikecapi di dunia itu adalah bahagia. For me, it is totally wrong because the ultimate happiness is in jannah forever. Orang nak dapat bahagia akhirat, akan merasa susah di dunia tapi masih rasa bahagia since they know what is exactly their aim.ย 

Rasulullah s.a.w pesan, “Dunia ni ibarat neraka bagi orang-orang Mukmin, dan syurga bagi orang-orang kafir.” So, choose the way. Kita yang memilih bukan orang lain.ย 

Ok berbalik pada fasa baru tadi..ย 

Bila tulis dalam Facebook, pelbagai tafsiran yang keluar dekat comment tu. ‘Eh, ziha nak kawen ke etc’. Terutama adik-adik, they are expecting their sister, nazihah akan berkahwin awal. Takpelah.. do’a. tapi kalau boleh kawen awal bagus jugak, saya nak jadi suri rumah tangga sepenuh masa (oppps.. impian yang rasanya xkan jadi kenyataan). Cukup nazihah, stop dreaming๐Ÿ˜€.

Baiklah! Sebenarnya kawan-kawan, alhamdulillah saya dah masuk kerja seminggu lepas. Walaupun not recommended for petronas, alhamdulillah saya tak kecewa. Semua tu kan rezeki. Kalau Allah kata rezeki saya bukan dengan PETRONAS, maknanya bukan. Tak kiranya macam mana saya berusaha. Tapi saya pasti Allah will give the best for me. And so, here I am.๐Ÿ˜‰

Ada satu doa yang diajarkan oleh ustaz zahazan dalam majlis ilmu semasa saya menuntut di kampus. Dan doa ni sebenarnya Nabi ajarkan kepada Ummu Salamah sebelum Ummu Salamah kehilangan suaminya, Abu Salamah yang syahid dalam perang uhud.ย 

ูˆุนู†ู‡ุง ู‚ุงู„ุช : ุณูŽู…ูุนู’ุชู ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ูŠู‚ูˆู„ : ยซ ู…ูŽุง ู…ูู†ู’ ุนูŽุจู’ุฏู ุชูุตูŠุจูู‡ู ู…ูุตููŠุจูŽุฉูŒ ุŒ ููŽูŠูŽู‚ููˆู„ู : ุฅู†ู‘ุง ู„ู„ู‡ู ูˆูŽุฅู†ูŽู‘ุง ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ู ุฑูŽุงุฌูุนููˆู†ูŽ ุŒ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฃูุฌูุฑู’ู†ููŠ ููŠ ู…ูุตููŠุจูŽุชูŠ ูˆูŽุงุฎู’ู„ูู’ ู„ููŠ ุฎูŽูŠุฑุงู‹ ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ุŒ ุฅูู„ุง ุฃูŽุฌูŽุฑูŽู‡ู ุงู„ู„ู‡ู ุชูŽุนูŽุงู„ูŽู‰ ููŠ ู…ูุตููŠุจูŽุชูู‡ู ูˆูŽุฃุฎู’ู„ูŽููŽ ู„ูŽู‡ู ุฎูŽูŠู’ุฑุงู‹ ู…ูู†ู’ู‡ูŽุง ยป ู‚ุงู„ุช : ููŽู„ูŽู…ูŽู‘ุง ุชููˆูููู‘ูŠูŽ ุฃูŽุจููˆ ุณูŽู„ูŽู…ูŽุฉ ู‚ู„ุชู ูƒูŽู…ูŽุง ุฃู…ูŽุฑูŽู†ูŠ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ููŽุฃุฎู’ู„ูŽููŽ ุงู„ู„ู‡ู ู„ููŠ ุฎูŽูŠู’ุฑุงู‹ ู…ูู†ู’ู‡ู ุฑุณูˆู„ูŽ ุงู„ู„ู‡ .
ย Umm Salamah (May Allah be pleased with her) reported: I heard the Messenger of Allah (PBUH) saying, “When a person suffers from a calamity and utters:ย ‘Inna lillahi wa inna ilaihi raji’un. Allahumma ajirni fi musibati, wakhluf li khayran minhaย (We belong to Allah and to Him we shall return. O Allah! Compensate me in my affliction, recompense my loss and give me something better in exchange for it), then Allah surely compensates him with reward and better substitute.” Umm Salamah (May Allah be pleased with her) said: When Abu Salamah (May Allah be pleased with him) died, I repeated the same supplication as the Messenger of Allah (PBUH) had commanded me (to do). So Allah bestowed upon me a better substitute than him (I was married to Muhammad, the Messenger of Allah (PBUH)).

[Muslim].
Jadi, cubalah amalkan do’a ni.
“Allahumma ajjurni fi musibati, wakhlifli khairan minha”
Ya Allah, kurniakanlah bagiku dalam musibahku dan berilah aku ganti yang lebih baik daripadanya
Dalam setiap ujian pasti akan kesenangan yang akan datang. Yakin dan percaya! No matter who we are, we are still a servant to Allah s.w.t.ย 
Itu saja untuk kali ini.
Doakan saya dan sahabat-sahabat saya ye.ย 
Ma’assalamah, wa illa liqa’.
Salam kasih๐Ÿ˜‰

2 thoughts on “A nEw PhAsE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: